KUNSTEN AT HOLDE VARMEN

Vi er som mennesker så heldige, at vi lige som andre ensvarme dyr, selv er i stand til at producere varme, til forskel fra vekselvarme dyr, der afhænger af omgivelsernes varme. Dette gør vi igennem vores stofskifte og der, hvor vi lettest kan påvirke dét er ved muskelarbejde.
Så jo mere/hårdere vi arbejder, des mere varme producerer kroppen. Det kom næppe som en overraskelse.

Vi har derimod ikke helt de samme muligheder, hvis vi gerne vil af med varmen. Vi kan stoppe med muskelarbejdet, så meget som muligt, søge hen til et køligere sted – og ellers bare vente til omgivelserne har hjulpet os af med varmen.
Det som kroppen selv gør er at sende væske ud igennem huden (sved), som noget at kroppens energi så bruger på at få til at fordampe. Den eneste påvirkning vi har på vores evne til at svede er, at vi har nok væske i kroppen – altså har husket at drikke nok vand løbende.

Så de 2 hovedfaktorer i vores varmeregulering er muskelarbejde og sved der forlader kroppen.

Og lad mig begynde med at aflive en gammel og meget udbredt myte – 80% af kroppens varme afgives ikke via hovedet! Det er kort og godt forkert.

Efterhånden er et meget velkendt princip at anvende ”lag på lag” eller ”3-lags” modellen, når man skal klæde sig fornuftigt på. Det som er vigtigt at forstå ved beklædning er at materialernes evne til at transportere vand igennem sig og des evne til at indeholde luft.

Når man skal klæde sig fornuftigt på skal man inderst mod huden have et lag der kan transportere den fugt (sved) væk fra kroppen som der produceres. Og det sker hele tiden – også når man er stilsiddende (eller sovende).
Dette tøjlag kaldes typisk inder- eller under-laget.
Oftest er det kunststof af forskellige mærker, som anvendes, men uld er faktisk også ganske godt som inderste lag.

Næste lags opgave er at isolere (Mellemlaget). Og det gøres ved at indeholde en masse luft i materialet og stadig være åndbart, altså kunne transportere fugten videre ud.
Typiske materialer er kunstfiber, som findes i et utal af mærker og modeller. Dun er også meget anvendt da det er lettere, men også dyrere. Ved man at der er risiko for at det isolerende lag bliver vådt eller fugtigt, bør man bruge noget andet end dun, da dun klapper sammen når de bliver våde og mister deres isolering. Kunstfiber er mindre følsomme for det ligesom uld er ret godt, selvom det bliver vådt.

Endeligt er der yderlaget – også kaldet skallen. Det er det lag som skal beskytte dig og de isolerende lag mod vejr og vind.
Ofte er skallen en jakke af kunstmateriale hvorpå der sidder en åndbar membran. Den mest kendte er Gore-Tex, men i dag findes der mange mærker og man kan bruge mange timer på at læse på internettet hvilken én som er den bedste. Mit råd er – brug den tid i skoven i stedet for. Naturligvis er det vigtigt at membranen fungerer og er holdbar. Men er det en brugsjakke vil du ofte være i situationer, hvor jakken er fyldt med snavs i vævningen og dermed alligevel nedsætter åndbarheden.
Jeg ved mange har andre holdninger og det betyder ikke at de tager fejl. Min erfaring fra mit brug er blot, at membrantypen ikke har været det jeg har valgt skaljakke (eller skalbuks) efter.

Et gammelt alternativ til de åndbare membraner kan være bomuldsstof som er smurt ind med voks – et princip blandt andet Fjällräven har kørt med i mange år. Fordelen ved det er at man kan vælge, hvor meget voks der skal smøres på (og dermed åndbarheden) – og evt. holde steder som ryg og under armene fri, hvor der vil afgives mere varme/fugt, hvis man skal være meget aktiv.

Fodtøjet er en væsentlig del af det at holde varmen, men løsningen er ikke store stive støvler.

Begynder vi inderst med selve foden, så tænk igen på det ovenstående. Tættest på huden skal være noget som kan transportere fugten væk – derfor er alm. bomuldssokker ikke løsningen. I dag bruger langt de fleste ”tekniske strømper” som også fungerer rigtig godt. Typisk en blanding af kunstmaterialer og uld.
Selve sko/støvlen skal ses som ”skallaget” og derfor passe til hvor meget vand der skal holdes ude.
Når jeg skriver at løsningen ikke er de store stive støvler, så er det fordi at den stive sål får vores muskler til at slappe af i vores fødder. Og vi vil faktisk gerne have dem til at arbejde, så skabes der nemlig varme. Derfor gerne så bløde såler som muligt, der arbejder fodens muskulatur bedst. Endelig kan en god indlægssål også hjælpe godt, særligt hvis man står meget stille, da vi ellers mister varmen (via konduktion) til underlaget vi står på.

Som den sidste fodnote, så husk at selvom vi alle er ensvarme, så har vi forskellig evne til at holde varmen og føle varmen. Så kom ud og prøv tingene af og find ud af hvad der passer til dig. Det svar finder du ikke på nettet.