Stress af.jpg

 Velkommen tilbage efter ferien. Har du glædet dig til at komme tilbage og tage fat på jobbet igen? Eller har sommerferien mere været brugt til at få dine kropsfunktioner justeret ind på et nogenlunde normalt niveau igen? Et niveau som du godt ved ikke holder mere end få dage efter du er begyndt på job igen.

Hører du til den sidstnævnte gruppe er du desværre langt fra alene.

Det anslåes, at 10-15% dagligt viser tydelige tegn på stress-symptomer, enten i kortere perioder eller som langtidssygemeldte. Yderligere estimeres det, at alene i DK tabes der næsten 30 miliarder kroner årligt grundet stressrelaterede sygdomme og fravær.

Stress-funktionen er i sig selv en nyttig egenskab som kroppen har. Den har sikret, at vi kan yde lige det ekstra, når en sabeltiger dukkede op rundt om hjørnet. En umiddelbart hormon frigivelse af katekolaminer (Adrenlin og Noradrenlin) samt Kortisol bevirker blandt andet, at musklerne får tilgang til mere energi, vi får et bedre iltoptag samt at blodtrykket øges sammen med pulsen. Og det er fin måde at overvinde en sådan stressor (som en sådan påvirkning udefra kaldes). Men når stressoren ikke forsvinder, enten fordi det er en stadig voksende papirbunke, evigt indkommende mails eller indre tanker som manglende tro på at kunne løse opgaven, så kører kroppen i overlevelsestilstand hele tiden - og dét er skidt, rigtig skidt. Vi (kroppen) har nemlig brug for at få reduceret dette forhøjet hormonniveau - på nøjagtig samme måde som vi kender det fra muskeltræning - kroppen skal restituere.

En stressor kan være mange og forskellige ting - og ikke mindst er de individuelle fra person til person. Derfor kan samme job påvirke forskellige personer forskelligt. Det lyder næsten for banalt til, at man skal mindes om det. Ikke så ofte fordi kollegaerne ikke ved det - men fordi vi SELV glemmer det. Vi føler, at bare fordi kollegaerne kan, så burde vi også kunne.

Det tror jeg er en af de allerstørste trusler i forhold til stress på arbejdspladsen pt. Vi glemmer, hvem vi selv er.

I det (nye) ekstroverte samfund, hvor vi alle har mulighed for at poste vores succeser og checke ind på de rigtige og lækre steder, vi har besøgt, så kan vi heller ikke undgå at følge med i, hvad vores omgivelser gør. Dem vi gerne vil måle os med. Dem vi gerne vil imponere.

Så selvom mange argumenterer for, at samfundet i dag drejer sig mere om overfladiske ting og bekendtskaber. Så vil jeg holde fast i, at det aldrig før har været så vigtigt at kende sig selv og sine egne ressourcer og mørke kroge, som det er i dag.

Så kom igang med at udforske!