Hvad skal en akademiker i en trætop?

- det samme som rengøringsassistenten!

 

I årtier er der forsket på alle niveauer i, hvad der skaber læring, hvordan nye ting skal formidles og hvad der skal til for at ny vaner etableres og forankres.

Teambuilding branchen har gjort deres til at forvride folks opfattelse og forventninger til personlig udvikling. Et fuldtidsjob med skiftende arbejdstider og måske en baggrund i forsvar var den lette vej til bijobbet som teambuilder

Mange firmaer giver gode oplevelser med den type teambuilding, men arbejdslivet bliver ikke automatisk forbedret eller ændret. Og slet ikke hvis teambuilding turen har været i "overlevelsestur" eller "kend dine grænser" kategorien.

 

Vi er i denne tid ved at foretage et paradigme skift i udviklingsmetodikken. Mange har set og erkendt at den ultimative ledelsesform eller opskriften på det højt-ydende team ikke er hverken entydig eller til at tage ud af en skolebog.

Derfor nytter det ikke noget at lade jægersoldaten gå foran og sige ”Følg mig!”

Ledelse – hvad enten det er organisatorisk eller personlig ledelse – skal komme inde fra og være autentisk.

 

Tager vi udgangspunkt i arbejdet med teams, så skal i have fat i kultur og værdier.

 

  •     Hvorfor er det her rigtigt for teamet?

  •     Og hvorfor er det rigtigt for individet?

  •     Skyldes adfærden gammel kultur, eller giver det stadig mening?

 

Det er nogle af de spørgsmål der skal stilles og udfordres.

Derfor er det væsentlig at vi udforsker vores egen og teamets adfærd. Før vi kan finde vej på et kort mod det sted vi vil hen, må vi vide nøjagtigt, hvor vi er.

 

Udforskningen sker igennem nysgerrighed i trygge rammer, hvor vi tør være ærlige og åbne.

Uanset hvilken teoretisk baggrund du har, er det din adfærd, som skaber relationen til andre mennesker og derigennem tillid.

Og på den baggrund tør jeg vove den påstand at teambuilding aktiviteter kan give en langt dybere mening og værdi i jeres udviklingsproces. I har præcis den samme adfærd ude i skoven som på arbejdspladsen. 

Så når vi udfordrer jer til at se det hele lidt fra oven i skovens største træ, vil det være personerne og ikke uddannelserne, der træffer beslutningerne og handler.

Selvfølgelig kan der laves rollespil i konferencelokalet og på den måde lade spillet understøtte vores budskab – men jeg mener at det autentiske ”rollespil” i skoven er langt mere effektivt alene på grund af sin ægthed.

 

Adfærd skal trænes praktisk og ikke blot illustreres – Fornuft skaber konklusioner og Følelser skaber handling.